• Home
  • Experts
  • #VVDW: Mag mijn moeder rijden in een brommobiel?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

#VVDW: Mag mijn moeder rijden in een brommobiel?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan expert autorijden Wiebo Brouwer. Als je naaste niet meer mag autorijden, is een brommobiel dan een optie?

Vraag Van De Week

‘Sinds kort heeft mijn moeder de diagnose dementie. Voor ze de diagnose kreeg, ging ze regelmatig met de auto op pad. Dat ging goed en veilig. Momenteel is moeder in afwachting van een rijtest bij het CBR, om te kijken of ze mag blijven rijden. Mag ze in de tussentijd rijden in een brommobiel die maximaal 45 km per uur gaat?’

Antwoord Wiebo Brouwer

Allereerst wil ik aanraden om de testrit van het CBR af te wachten. Als uit de testrit blijkt dat je moeder nog voldoende vlot en veilig rijdt, kan ze (tijdelijk) blijven autorijden. In dat geval kan ze haar auto aanhouden en hoeft er geen kostbare brommobiel aangeschaft te worden. 

Om een brommobiel te mogen besturen is een AM rijbewijs nodig. Iedereen die een Rijbewijs A of B heeft, krijgt automatisch een AM rijbewijs. Voor een AM rijbewijs gelden geen medische geschiktheidseisen. Als je moeder vanwege de diagnose dementie geen auto meer mag rijden, blijft haar AM rijbewijs geldig.

Er is wel een belangrijke voorwaarde: je moeder moet veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Dit staat in Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994. Als de manier waarop je moeder rijdt gevaarlijk en/of hinderlijk is, is ze in overtreding als ze toch met een brommobiel rijdt. Wanneer uit de rijtest van het CBR blijkt dat je moeder niet meer veilig aan het verkeer kan deelnemen, raad ik rijden in een brommobiel af. Een brommobiel is minder comfortabel en de bescherming bij aanrijdingen is minder. 

Wil je moeder toch in een brommobiel rijden, terwijl zij dit niet gewend is? Dan kan het helpen om haar eerst een aantal rijlessen te laten nemen. Er zijn rijscholen die rijles geven in een brommobiel met dubbele bediening. De instructeur kan dan aangeven of het nog verantwoord is voor je moeder de weg op te gaan.

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is een nieuwe rubriek op dementie.nl. De #VVDW is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we vanaf nu interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

Autorijden en rijbewijs

Wiebo werkte tot zijn pensioen in 2014 als neuropsycholoog en bijzonder hoogleraar Verkeersgeneeskunde en Neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

Stel je vraag >
0 reacties