• Home
  • Experts
  • #VVDW: Mijn vader praat tegen de foto’s in de kamer
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

#VVDW: Mijn vader praat tegen de foto’s in de kamer

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan dementie-expert Mariëtte Hofman: Mijn vader denkt dat de mensen op de foto’s in zijn kamer echte, levende mensen zijn. Wat moeten we doen?

Vraag van de week

Mijn vader heeft alzheimer. Hij woont in een verpleeghuis. Hij is vaak verward. In zijn kamer staan foto’s van mij, mijn broers en zussen en de kleinkinderen. Sinds kort praat mijn vader tegen de foto’s. Ook denkt hij dat de kinderen op de foto’s echt zijn en in zijn kamer staan. Hij heeft het gevoel dat hij voor de kinderen moet zorgen. Moeten we de foto’s weghalen? 

Antwoord van dementie-expert Mariette Hofman

Zo te horen is je vader heel zorgzaam. Ik kan me voorstellen dat de verwarring tegelijkertijd schrijnend is. Foto’s zijn vaak bedoeld om de herinnering levend te houden. Ook kunnen ze een mooi aanknopingspunt zijn voor een gesprekje. Mensen met dementie kunnen waanbeelden krijgen. Ze zien dan dingen die  er niet zijn. Je geeft aan dat je vader de kinderen op de foto niet meer herkent en hij denkt dat de personen op de foto werkelijk in zijn kamer zijn. Om verwarring te voorkomen, is het voorlopig beter om de foto’s weg te halen.

In plaats van foto’s neer te zetten of op te hangen, kun je de foto’s in een fotoboek doen. Als je op bezoek bent, kun je samen met hem het fotoboek bekijken en verhalen over de kinderen erbij vertellen. Daarna sluit je het boek weer en legt het in de kast. Op dat moment zijn de gezichten ook weer uit zijn kamer. Hopelijk geeft hem dat wat meer rust.

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is een nieuwe rubriek op dementie.nl. De #VVDW is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we vanaf nu interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

Dementie expert

Mariëtte heeft ruime ervaring binnen de ouderenzorg en de GGz. Als coördinator van de AlzheimerTelefoon heeft zij al antwoord gegeven op heel veel vragen over dementie en de zorg voor een naaste.

Stel je vraag >
0 reacties