• Home
  • Experts
  • #VVDW: Moeten we het woord dementie vermijden?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

#VVDW: Moeten we het woord dementie vermijden?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan huisarts Marieke Perry: Moeten we het woord dementie vermijden omdat mijn moeder daar niets van wil weten?

Vraag Van De Week

Ik vermoed dat mijn moeder vasculaire dementie heeft. Hoewel ze beseft dat ze steeds meer vergeet, wil ze niets met dementie te maken hebben en doet er alles aan om gezond te blijven. Erover praten wil ze al helemaal niet. Ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken. Wat is het beste voor haar? Moet ik dit gesprek over dementie toch forceren en haar meenemen naar de huisarts of is het beter om te blijven observeren en het er verder niet over te hebben?

Antwoord huisarts Marieke Perry

Wat een moeilijk dilemma. Als je moeder aangeeft dat ze merkt dat ze steeds meer vergeet, dan zou ik het dilemma openlijk met haar bespreken. Je moeder klinkt als een zelfstandige vrouw die je zo veel mogelijk serieus moet blijven nemen. Vertrouw daarbij op je intuïtie, maar wees ook niet te voorzichtig en voorkom om voor je moeder te denken.

Een reden om haar mee naar de huisarts te nemen, is dat je - als er een diagnose is - zorg kan inzetten als dit nodig is. Deze kan haar helpen zo lang mogelijk te blijven wonen waar ze nu woont. En een diagnose kan jouw helpen om er beter mee om te gaan. Het beestje bij de naam noemen kan dus zeker voordelen hebben.

Inspiratie om je moeder te motiveren voor een bezoek aan de huisarts en het gesprek met de huisarts vind je hier:

Tips voor het gesprek met de huisarts

Tips om je naaste te motiveren voor een bezoek aan de huisarts

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is een nieuwe rubriek op dementie.nl. De #VVDW is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we vanaf nu interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Huisarts

Marieke is huisarts en gepromoveerd op diagnostiek naar dementie in de eerstelijn. Zij werkte mee aan de Standaard Dementie van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Stel je vraag >
0 reacties