• Home
  • Experts
  • #VVDW: Moeten we onze broer de waarheid vertellen?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

#VVDW: Moeten we onze broer de waarheid vertellen?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan Tim van Iersel. Hij is ethicus en geestelijk verzorger. ‘Moeten wij onze broer vertellen dat we zijn huis verkopen?’

Vraag Van De Week

Mijn broer heeft dementie. Hij woont in een verpleeghuis. Zijn (koop)huis met inboedel is er nog. Mijn broer is vrijgezel en heeft geen kinderen. We zijn na zijn verhuizing nog wel eens in zijn huis geweest, maar dat was emotioneel voor hem. Nu twijfelen we als zussen en broers of we zijn huis en spullen moeten verkopen. We zijn daartoe gemachtigd. Moeten we onze broer hiervan op de hoogte brengen? Uit eerlijkheid willen we dit doen, maar we willen hem geen verdriet doen. Wat zou jij doen?

Antwoord van Tim van Iersel

Wat waardevol dat je mensen laat meedenken in je dilemma! Een dilemma is een botsing van verschillende waarden: verschillende dingen die je tegelijkertijd belangrijk vindt om na te streven, maar niet tegelijkertijd kunt waarmaken.

In jouw geval gaat het enerzijds om de waarde van eerlijkheid, anderzijds om de waarde van rust. Je vindt het belangrijk om eerlijk te zijn naar je broer over de verkoop van zijn spullen. Het gaat immers om zíjn eigendommen. Tegelijkertijd speelt rust (of welzijn) voor je broer een rol. Hij wordt onrustig en verdrietig wanneer hij geconfronteerd wordt met het verlies van zijn eigendommen (en andere verliezen).

Hoe maak je dan een afweging? Kies je voor eerlijkheid, dan gaat dan ten koste van zijn rust. Kies je voor zijn rust, dan gaat dan ten koste van de eerlijkheid. Ik schreef er eerder de blog Dilemma: kies ik voor eerlijkheid of voor rust? over.

Afwegen
Dat iemand onrustig en verdrietig wordt van een ervaring van verlies is niet abnormaal. Soms wordt zelfs gezegd: je moet dat iemand niet onthouden, omdat ieder ‘het recht heeft om te rouwen’. Ook als dat pijn doet of iemand verdrietig maakt. Daar ben ik het mee eens, maar het is aan jullie om in te schatten of jullie broer dat, door zijn dementie, aankan. Als jullie twijfelen, kunnen jullie overleggen met de psycholoog of arts van het verpleeghuis.

Als jullie broer te ontwricht raakt van de verkoop van zijn eigendommen, dan kunnen jullie ervoor kiezen om dit niet te vertellen. Wat ik in dat geval wil meegeven is: eerlijkheid is iets anders dan openheid. Je kunt wel eerlijk zijn, door hem te vertellen over de verkoop als hij er zelf naar vraagt. Je hoeft echter niet uit jezelf over dit onderwerp te beginnen. Je kiest er dan voor zijn bestwil voor om niet open te zijn.

Daarnaast kan het helpen om jezelf als broer of zus steeds af te vragen: in hoeverre ben ik, welke keuze ik ook maak, een te vertrouwen persoon? Het is essentieel dat je als naaste, door je broer te vertrouwen bent. Ook als je ervoor kiest bepaalde dingen niet te vertellen.

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is een nieuwe rubriek op dementie.nl. De #VVDW is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we vanaf nu interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

Geestelijk verzorger / ethicus

Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij helpt je graag verder met vragen over het omgaan met verlies (nu en later), zingeving of dilemma’s bij dementie.
 

Stel je vraag >
0 reacties