• Home
  • Experts
  • #VVDW: Is mijn vader automatisch de wettelijk vertegenwoordiger?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

#VVDW: Is mijn vader automatisch de wettelijk vertegenwoordiger?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan notaris Berit Mulder: Is mijn vader automatisch de vertegenwoordiger van mijn moeder nu zij dementie heeft?

Vraag Van De week

Mijn ouders zijn getrouwd. Mijn moeder heeft dementie. Is mijn vader nu automatisch de vertegenwoordiger van mijn moeder? Mijn ouders hebben geen levenstestament, wel een testament bij overlijden. Kan mijn vader uit haar naam alles regelen voor haar? Stel: mijn vader komt te overlijden, wat moet ik als dochter dan regelen om als vertegenwoordiger op te treden voor mijn moeder?

Antwoord van Berit Mulder

Een goede vraag, waar veel misverstand over is. Je vader mag niet zomaar alles regelen voor je moeder. Bij overlijden geldt het testament. Als vader (of jij) de bevoegdheid nodig heeft om gedurende haar leven voor haar te handelen, dan moet dat zijn vastgelegd in een levenstestament.

Wellicht is je moeder nog voldoende wilsbekwaam om bij een (gespecialiseerde) notaris de zaken te regelen en een levenstestament te laten opstellen. Is dat niet meer mogelijk, dan kan deze notaris je ook helpen om bij de kantonrechter een bewind aan te vragen over het vermogen van je moeder. Als er een levenstestament is of een onder bewindstelling van haar vermogen, dan is het ook geregeld voor het geval je vader komt te overlijden. Jij kan in dat geval optreden voor je moeder.

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is een nieuwe rubriek op dementie.nl. De #VVDW is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we vanaf nu interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

Kandidaat-notaris

Berit heeft veel ervaring in het adviseren over juridische en financiële gevolgen van wilsonbekwaamheid. Ze is mede-oprichter van Notaris & dementie, een netwerk van notarissen in Drenthe en Groningen.

Stel je vraag >
0 reacties