Informatie
geschatte leestijd 2 min

Wanneer een ouder dementie heeft

Als kind van een ouder met dementie verandert je rol definitief. Van de ouder die voor jou zorgt, verander jij in het kind dat voor zijn ouder zorgt. Iets dergelijks gebeurt ook wel als je vader en moeder ‘normaal’ oud worden, maar ergens blijf je dan toch kind van je ouders. Dementie dwingt je sneller tot verantwoordelijkheden die zwaar en ingrijpend zijn.

Rouwproces

Gevoelens van verlies en verdriet komen op je pad als een ouder dementie krijgt. In veel gevallen krijg je de tijd om langzaam te wennen aan de nieuwe situatie en afscheid te nemen van de ouder die ze was en de grootouder die ze is. Houd er rekening mee dat je verdriet kunt hebben om het verlies van:

  • De persoon zoals je haar kende;
  • Haar steun en luisterend oor;
  • het delen van ervaringen en gevoelens.

Als ik het moeilijk had, was ze er altijd voor me. Bij de geboorte van de kinderen, bij mijn scheiding. Het gevoel van veiligheid dat zij kon bieden mis ik heel erg.

Annelies (50)

Nieuwe rolverdeling

Bij de nieuwe rolverdeling hoort dat je ouder vroeg of laat iemand nodig heeft die zaken voor haar regelt. Dit kun je ervaren als inbreuk op de privacy van je ouder. Voorheen regelde ze alle zaken immers zelf. Je voelt je misschien ongemakkelijk om over haar persoonlijke zaken te moeten beslissen. Ga met respect te werk en besef dat je naaste ermee geholpen is. Wie kan dat nu beter dan jij, die zo dichtbij staat? Zelfs als je af en toe boos wordt en het even niet meer ziet zitten, doe je altijd nog meer goed dan fout.

Ze is mijn moeder. Daar zorg ik voor, al is het zwaar.

Daphne (38)

Zorg ook goed voor jezelf

Om de veranderde relatie met je ouder een plek te geven en het contact goed houden, is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen en erover praat met mensen die je na staan. Dat betekent dat je ook om hulp durft te vragen wanneer dat nodig is. Als dat niet kan, zoek dan een hulpverlener bij wie je je gevoelens kunt uiten. Praat bijvoorbeeld met je huisarts als je je somber, angstig of depressief voelt. Via het Forum of de AlzheimerTelefoon (0800-5088) kun je je verhaal kwijt en advies vragen. In een Alzheimer Café kun je lotgenoten ontmoeten en ervaringen delen. Lees ook eens de blogs van Marjolein. Zij heeft een vader met dementie.

Erfelijkheidsvragen

Het is heel begrijpelijk dat je met veel vragen en zorgen zit rondom je ouder met dementie. Als kind wil je bijvoorbeeld weten welke risico’s je loopt op de ziekte die je ouder heeft. Over het algemeen is de ziekte niet erfelijk. De kans op de erfelijke variant is iets groter als je te maken hebt met een ouder die op jonge leeftijd (onder de 65 jaar) dementie krijgt. Je leest er meer over in de artikelen Erfelijkheid bij dementie en erfelijkheid bij dementie op jonge leeftijd.

0 reacties