De inhoud wordt geladen...
Net als bij andere vormen van dementie, raken de hersenen beschadigd. Bij FTD gaat het om de delen die we de frontale kwab en de temporaalkwab noemen. Deze regelen ons gedrag en het gebruik van taal.
Bij ‘dementie’ denk je misschien aan geheugenproblemen. Maar een kenmerk van frontotemporale dementie is dat het geheugen nog lange tijd goed blijft. Hoe weet je of je FTD hebt? Het kan soms jaren duren voor dat duidelijk is. De klachten lijken in het begin namelijk erg op een depressie of een burn-out.
Bekijk de video, daarin leggen we uit wat frontotemporale dementie is.
Grofweg zijn er drie vormen van FTD:
Dit zijn de meest voorkomende klachten bij frontotemporale dementie:
Kan zich uiten in verschillende vormen:
De logopene vorm van PPA
Hierbij praat je veel langzamer. Met veel pauzes om de goede woorden te vinden en veel ‘uh’. Het goede woord vinden lukt niet, maar het lukt wel om te beschrijven wat je bedoelt. Bij deze vorm kan iemand zich vaak verspreken of klanken verwisselen. Soms gaat het even iets beter, dan weer iets slechter. Stress heeft veel invloed.
De verschillen tussen de gedragsvariant en de taalvariant zijn vooral in het begin te zien. Hoe verder in de ziekte, hoe meer kenmerken van de andere variant erbij komen.
Als eerste is het belangrijk om de juiste diagnose te hebben. Zelfs voor deskundigen is het soms moeilijk te zien of iemand FTD heeft. Vooral familie en geliefden kunnen uitleggen welk gedrag ‘normaal’ is en welk gedrag nieuw en zorgwekkend.
Bij twijfel is het verstandig om je arts te vragen naar een doorverwijzing naar het Alzheimercentrum Amsterdam of Alzheimercentrum Erasmus MC in Rotterdam.
Op dit moment is er helaas nog geen behandeling of geneesmiddel dat frontotemporale dementie kan genezen. Wel kunnen sommige medicijnen helpen tegen symptomen, zoals agressie of dwangmatig gedrag. Alleen een arts mag zulke medicijnen voorschrijven.
Er zijn dingen die je kunt doen om het leven met frontotemporale dementie minder zwaar te maken:
Iemand krijgt frontotemporale dementie doordat de voorste delen van de hersenen kleiner worden en beschadigen. De oorzaak hiervan, is meestal niet duidelijk.
Wanneer een familielid frontotemporale dementie heeft, is het heel logisch dat je je afvraagt of jij het ook kunnen krijgen.
In 40% van de gevallen is FTD erfelijk. Er is ook een variant van de ziekte die veel vaker erfelijk is. Wanneer één van de ouders die vorm heeft, is de kans 50% dat een kind het ook krijgt. In Nederland zijn enkele families bekend bij wie dat zo is.
Je bent niet de enige die dementie van dichtbij meemaakt. Vertel wat jou bezighoudt en reageer op de ervaringen van anderen.