• Home
  • Experts
  • Wat mensen met dementie over gps-systemen zeggen
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Wat mensen met dementie over gps-systemen zeggen

Voor mijn onderzoek heb ik gesprekken gehouden met mensen met dementie en naar hun meningen en behoeftes gevraagd. Deze meningen en behoeftes verschillen nogal. Er komt veel kijken bij het gebruik van een gps-systeem. Om je hierbij te helpen, hebben we kort op een rijtje gezet wat mensen met dementie over gps-systemen zeggen.

Als jullie een gps-systeem willen gebruiken is het belangrijk dat je naaste dit product ook wil gebruiken en blijft gebruiken. Bespreek daarom voordat je een gps-systeem aanschaft met je naaste waar zij behoefte aan heeft. Wil je naaste altijd een vast rondje lopen? Loopt ze graag samen met iemand of liever alleen? Gaat ze altijd naar iemand toe of dwaalt ze het liefst een beetje in de buurt rond? Het zijn allemaal belangrijke vragen die helpen om het gebruik van een gps-systeem tot een succes te maken.

Liever de weg vragen

Gps-systemen zijn niet voor iedereen een eerste keuze. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen het toch prettiger vinden om persoonlijk op straat aan iemand te vragen hoe je van A naar B komt. Een bekende heeft dan wel de voorkeur.

Beklemmend of bevrijdend

Over gps-systemen waarbij de persoon met dementie gevonden kan worden door een naaste, denken mensen met dementie heel verschillend. Sommigen vinden dit plezierig en het geeft hen een veilig gevoel. Anderen voelen dit als beklemmend. Bekijk vooral samen met je naaste wat zij nodig heeft om te kunnen doen wat zij het liefste doet.

Duidelijke uitleg

Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie het gebruik van gps overwegen als zij steeds vaker verdwalen. De informatie over het systeem moet dan kort en bondig zijn en rustig worden uitgelegd. Het is belangrijk dat de uitleg is gericht aan mensen met dementie.

Buiten een rondje lopen

Mensen met dementie kiezen voor gps zodat zij buiten vrij kunnen blijven lopen. Hierbij kan een gps-systeem die de weg wijst via een voice-over de oplossing zijn. Een voice-over die zegt ga hier links, rechts of steek over zoals bij TomTom of Google Maps. Als je naaste een voice-over fijn vindt , kies dan samen een stem die prettig voor haar is.

Gps op een mobiel

Tegenwoordig kun je diverse apps downloaden waarmee je een naaste kunt volgen via de smartphone. Dit werkt natuurlijk alleen als je naaste trouw haar mobiel meeneemt en aan laat staan. Omdat dit in de praktijk nog wel eens mis gaat, werkt een eenvoudig apparaatje vaak beter. Eén apparaatje, met weinig knoppen. Je naaste moet het apparaatje zelf kunnen bedienen zodat ze zelfstandig de weg terug kan vinden.

Stigma en onbegrip

Er is nog veel onbegrip over dementie. Mensen met dementie geven aan dat zij reclames voor gps-systemen vaak betuttelend vinden. Dit komt doordat de reclames de nadruk leggen op gevaren. Ze tonen beelden van verdwaalde en gevallen mensen. Dat oogt respectloos en helpt mensen niet om te vertrouwen op dat wat nog wel lukt.  

Dit kan er ook voor zorgen dat iemand geen gps wil gebruiken of dragen. Je naaste kan het idee hebben dat het gebruik betekent dat ze faalt en niet capabel is om zelfstandig naar buiten te gaan. Dit bespreekbaar maken is erg belangrijk. Wil je naaste door dit soort voorbeelden echt geen gps-systeem gebruiken, dan kun je overwegen om een horloge of armband te kopen waarin een gps-systeem verstopt zit.

Yvette Vermeer was in 2018 tijdelijk expert op dementie.nl. Ze deed onderzoek naar de ervaringen van mantelzorgers en mensen met dementie met gps-systemen. 

0 reacties