Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Hulp aanvragen voor huishoudelijke taken

Huishoudelijke hulp ontlast je naaste en jou. Als jij minder tijd kwijt bent met schoonmaken en opruimen, houd je meer tijd over voor elkaar of jezelf. Je kunt huishoudelijke hulp krijgen via de gemeente, via particuliere organisaties of via vrijwilligers. 

Hulp in huis via de thuiszorg

De thuiszorg levert huishoudelijke hulp voor mensen die door ziekte, beperking of ouderdom hun huishouden niet (helemaal) zelf kunnen doen. Thuiszorghulpen doen meer dan alleen schoonmaken en opruimen. Zij denken mee over wat er moet gebeuren in huis en kunnen eventuele problemen signaleren. Zoals: verwaarloost je naaste zichzelf niet? Is ze niet eenzaam? In zulke gevallen zal de huishoudelijke hulp van de thuiszorg extra hulp inschakelen. Als je zelf hulp inhuurt via de thuiszorg, betaal je de kosten zelf.

De thuiszorghulp begon bij mijn moeder met wat huishoudelijke klussen. Maar ze had al snel in de gaten dat ma ook hulp nodig had bij het innemen van medicijnen. Ik had dat zelf nog niet gemerkt.

Tanja (51)

Huishoudelijke hulp via de gemeente

De gemeente kan huishoudelijke hulp aanbieden als algemene voorziening of als maatwerkvoorziening vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Een algemene voorziening is voor iedereen beschikbaar. Je betaalt de kosten daarvan (deels) zelf, afhankelijk van je inkomen. Bij een maatwerkvoorziening krijgt je naaste hulp van een thuiszorgmedewerker toegewezen. Ook hiervoor betaal je een verplichte eigen bijdrage. Voor een indicatie voor huishoudelijke hulp vanuit de Wmo kun je rechtstreeks contact opnemen met de gemeente. 

Woon je samen met je naaste? Let dan op wanneer je huishoudelijke hulp via de Wmo aanvraagt. Als je aangeeft dat jij volledig gezond bent, kan de gemeente ervan uitgaan dat jij het huishouden op je neemt. De kans dat de hulp wordt toegewezen is dan klein. 

Je kunt de kosten voor huishoudelijke hulp ook (deels) financieren vanuit een

persoonsgebonden budget

Persoonsgebonden budget 

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee je zelf zorg, hulp en begeleiding kunt inkopen. Je kiest zelf je hulpverleners en begeleiders uit. Of je huurt een organisatie in. Met hen maak je afspraken over wat er gedaan moet worden, op welke de dagen en uren de hulp gaat werken en de vergoeding die je daarvoor uit het pgb betaalt.

.

Hulp via particuliere thuiszorg

Als je naaste geen huishoudelijke hulp kan krijgen via de Wmo, kun je ook hulp aanvragen via een particuliere thuiszorginstelling. Een voordeel van particuliere hulp is dat je zelf kunt bespreken op welke dagen en tijden je naaste hulp krijgt. Particuliere thuiszorg kun je vinden via de websites van Zorggids Nederland, Atlas van Particuliere Zorg of Kiesbeter. De kosten voor particuliere thuiszorg zijn afhankelijk van de hulp die je wenst. De tarieven liggen tussen € 15 en € 60 per uur.

Zelf hulp regelen via een bedrijf of particulier

Naast bovenstaande mogelijkheden kun je ook een professionele schoonmaakhulp of een schoonmaakbedrijf inhuren. Of je kunt bij buren, familieleden of vrienden van jou of je naaste informeren naar een goede schoonmaakhulp. In plaatselijke kranten en op de advertentieborden bij supermarkten vind je ook vaak advertenties van schoonmakers die hun diensten aanbieden. Soms lukt het ook om huishoudelijke hulp te vinden van vrijwilligers

Via een vrijwilligerssite kwamen we in contact met een dame om de hoek. Zij helpt nu bij klussen als ramen lappen en dweilen en houdt Frank soms gezelschap als ik even weg moet.

Joke (64)

Wat kost huishoudelijke hulp? 

De kosten van een schoonmaker zijn meestal 10 tot 20 euro per uur. De tarieven verschillen per persoon en per bedrijf. Als je zelf hulp inhuurt, vraag dan bij meerdere aanbieders een offerte aan. Dan kun je vergelijken.

Wat je uiteindelijk zelf betaalt, hangt af van welke zorg je naaste krijgt en hoeveel. Heeft ze een indicatie voor Wmo? Dan worden de kosten gedeeltelijk vergoed. Je betaalt daarnaast een verplichte eigen bijdrage. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stelt deze bijdrage vast voor hulp vanuit de Wmo. Op hetcak.nl kun je uitrekenen hoe hoog de eigen bijdrage van je naaste is. Deze berekening is een schatting. Het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen, kan hoger of lager uitvallen.

Hulp bij het regelen van huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp kan erg belangrijk zijn. Je naaste kan daarmee wennen aan 'vreemden' in haar huis. Jullie zullen immers in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker hulp nodig hebben. Tegelijkertijd kun jij taken overdragen aan de hulp en zo meer tijd besteden aan jezelf en aan de zorg voor je naaste. Als je tegen het regelen van hulp opziet en het daardoor steeds uitstelt, is het de moeite waard om er hulp bij te vragen. Bijvoorbeeld aan een familielid of een professional, zoals een casemanager of mantelzorgmakelaar. Een mantelzorgmakelaar kun je bijvoorbeeld vinden via de website van de Beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar wordt door veel aanvullende zorgverzekeringen en sommige gemeentes vergoed.

CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
0 reacties