Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Zelfstandig tandenpoetsen met dementie

Een goed verzorgd (kunst)gebit voorkomt pijnlijke ontstekingen aan tandvlees, tanden of kiezen. Je naaste kan met een gezond gebit beter eten, ziet er verzorgd uit en heeft weinig last van een slechte adem.

Behoud van zelfrespect

Zo lang mogelijk zelf het gebit kunnen verzorgen versterkt het gevoel van onafhankelijkheid en zelfstandigheid van je naaste. Het is dus heel belangrijk om haar het zelfrespect in dit opzicht te laten behouden. Als zij, met misschien een beetje ondersteuning, zelf nog weet hoe ze moet poetsen, laat het haar dan vooral zelf doen. Het maakt daarbij niet uit of ze een (gedeeltelijke) gebitsprothese heeft of het eigen gebit.

Een ongezond gebit kan een (verborgen) bron van pijn zijn. Wanneer je naaste door het vorderen van de dementie pijn niet goed meer kan aangeven, is het belangrijk extra alert te zijn op de gezondheid van het gebit en het tandvlees.

Wat kun je doen om je naaste te ondersteunen?

Om je naaste te helpen bij het schoonhouden van het gebit kun je:

 • haar na iedere maaltijd een glas water laten drinken om etensresten weg te spoelen.
 • je naaste stimuleren om twee keer per dag het gebit én het gehemelte schoon te poetsen.
 • proberen of een elektrische tandenborstel iets voor je naaste is.
 • tegelijk met haar jouw tanden poetsen zodat ze kan zien hoe jij het doet.
 • de prothese ’s nachts droog en schoon in een gebitsprothesebakje bewaren.
 • ’s ochtends het kunstgebit afspoelen en nat in de mond plaatsen.
 • controleren of ze heeft gepoetst, en het goed heeft gedaan.

Om je naaste te helpen haar gebit en tandvlees zo lang mogelijk gezond te houden kun je:

 • zodra je merkt dat je naaste minder eet en drinkt, het gebit en tandvlees controleren. Je kunt latex handschoentjes gebruiken voor de hygiëne. Probeer je eigen weerstand tegen deze best intieme handeling te overwinnen, het is in het belang van haar gezondheid.
 • meteen de tandarts bellen als ze pijn in haar mond aangeeft of als jij dat merkt.
 • de tandarts inschakelen als het gebit niet meer lekker zit, vullingen ontbreken of kiezen afbreken.
 • ervoor waken dat je naaste te hard met de tandenborstel drukt, dit beschadigt het tandvlees.
 • minimaal één keer per jaar met haar voor een controlebezoek naar de tandarts gaan.
 • op demondnietvergeten.nl meer lezen over hoe je kunt helpen bij mondverzorging. Bekijk ook de handige instructievideo's, bijvoorbeeld over omgaan met afweergedrag bij mondverzorging. 

Wat kun je doen als je naaste niet mee wil werken?

Tandenpoetsen kan een lastige zaak zijn waar jullie allebei tegenop zien. Als je jouw mogelijke weerstand hebt overwonnen, kun je nog stuiten op verzet van je naaste. Om daarmee om te gaan kun je het volgende proberen:

 • Schuin achter haar gaan staan terwijl ze op een stoel zit. Maak contact en steun het hoofd waardoor jij ook de tandenborstel beter kunt sturen. Het is even wennen, maar het poetsen lukt op deze manier beter dan wanneer je voor haar staat.
 • Je creativiteit gebruiken om je naaste haar mond te laten openen. Soms helpt het om op een totaal ander tijdstip dan gebruikelijk tanden te poetsen.
 • Een zachte tandenborstel gebruiken.
 • De tijd nemen en naar haar signalen luisteren. Haast is je slechtste raadgever in deze. Uiteindelijk is nee, nee en kun je het beter op een later tijdstip nog eens proberen.
 • Het kunstgebit schoonmaken (buiten de mond) met vloeibare zeep en een protheseborstel. Tandpasta schuurt namelijk veel en vloeibare zeep werkt prima. Natuurlijk heel goed naspoelen met water voordat het gebit weer in de mond van je naaste gaat.

Op zorgvoorbeter.nl vind je veel tips en adviezen over mondverzorging bij je naaste. Ze zijn in principe geschreven voor verzorgenden, maar je kunt er als mantelzorger ook veel aan hebben.

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Heb je het gevoel dat de mondgezondheid van je naaste achteruit gaat? De OHAT (Oral Health Assessment Tool) is een vragenlijst waarmee je dit kunt controleren. De lijst wat de kenmerken zijn van een gezond en ongezond gebit. De lijst is bedoeld voor zorgmedewerkers in het verpleeghuis, maar je kunt hem ook zelf thuis gebruiken. Scoort je naaste hoog? Maak dan een afspraak met de tandarts of mondhygiënist.

Je naaste begrijpt op een gegeven moment misschien niet meer wat de bedoeling is van een bezoek aan de tandarts. Ze kan bang zijn en in paniek raken. In dat geval zijn er Centra voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT). Daar weten ze hoe ze met je naaste om moeten gaan om haar toch te kunnen behandelen. Los van de CBT’s zijn er ook tandartsen en mondhygiënisten die ervaring hebben met de behandeling van mensen met dementie. Je vindt ze op mondzorgplus.nl en gerodontologie.nl.

Ergotherapeut

Jeannet is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
0 reacties