• Home
  • Experts
  • Zijn er lotgenotengroepen voor als je naaste is overleden?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Zijn er lotgenotengroepen voor als je naaste is overleden?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan ethicus en geestelijk verzorger Tim van Iersel. ‘Mijn partner had jarenlang dementie en is inmiddels overleden. Waar kan ik lotgenoten ontmoeten om over de situatie te praten?’

Vraag Van De Week

Mijn lieve partner is vorig jaar overleden. Ze heeft lang alzheimer gehad. Ik heb thuis voor haar kunnen blijven zorgen, tot ze stierf. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder. Ik voel me alleen nog steeds heel verdrietig. Ik vind het moeilijk om te rouwen, omdat ik me de periode voordat ze ziek was soms niet goed herinner. Wat kan ik doen? Bestaan er lotgenotengroepen voor mensen zoals ik?

Antwoord van ethicus Tim van Iersel

Gecondoleerd met het verlies van je partner. Wat verdrietig dat je haar moet missen. Ik hoop van harte dat je goed en waardig afscheid van haar hebt kunnen nemen.

In mijn werk vertellen mensen vaker dat juist naarmate de tijd vordert, het gemis toeneemt. Of dat het in elk geval niet zomaar minder wordt. De omgeving heeft daar niet altijd aandacht voor en denkt wel eens: ‘Tijd heelt alle wonden.’ Ik weet uiteraard niet hoe je omgeving naar je reageert, maar hopelijk tref je daarbij liefdevolle en begripvolle mensen. Mensen met wie je over je vrouw kunt praten en die herinneringen aan haar met je delen.

In elk geval kan het zeer behulpzaam zijn om juist met mensen die hetzelfde meemaken te spreken, vanwege de gedeelde ervaringen. Of er in je regio dergelijke groepen zijn, kun je het beste nagaan bij de lokale afdeling van Alzheimer Nederland. Deze kun je vinden via: www.alzheimer-nederland.nl/regios.

Bezocht je voorheen wel eens een Alzheimer Café? Dit zijn bijeenkomsten voor mantelzorgers en mensen met dementie. Ook na het overlijden van hun naaste blijven mantelzorgers soms naar het Alzheimer Café komen. Juist omdat ze er samen zijn met lotgenoten en de mensen die vaker naar het Café komen kennen.

Daarnaast wil ik je verwijzen naar het Forum van Alzheimer Nederland en naar de AlzheimerTelefoon (0800-5088). Op het forum kun je online ervaringen delen met lotgenoten Bellen met de AlzheimerTelefoon is gratis en kan dagelijks van 9.00 uur tot 23.00 uur. De AlzheimerTelefoon biedt graag een luisterend oor. 

Over Vraag Van De Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

Geestelijk verzorger / ethicus

Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij helpt je graag verder met vragen over het omgaan met verlies (nu en later), zingeving of dilemma’s bij dementie.
 

Stel je vraag >
0 reacties