De inhoud wordt geladen...
Met de Wmo kun je ondersteuning en zorg regelen voor je naaste thuis. Zo kan je naaste zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ondersteuning en zorg die onder de Wmo vallen, zijn onder andere:
De Wmo regelt geen zorg die vergoed wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld casemanagement. Hiervoor ga je naar de zorgverzekering.
Let op: De inzet van uren vanuit de Wmo verschilt per gemeente.
Mantelzorgers kunnen de Wmo ook gebruiken, voor respijtzorg (tijdelijk vervangende zorg). Bijvoorbeeld als de mantelzorger ziek is, op vakantie gaat of overbelast dreigt te raken.
Je vraagt een Wmo-voorziening aan bij de gemeente waar de persoon met dementie woont. De procedure van de aanvraag is in iedere gemeente anders. Bel of mail de gemeente om te vragen wat je moet doen. De casemanager kan dit ook voor je doen.
Als je een aanvraag doet voor iemand, gaat de gemeente dit onderzoeken. De gemeente kijkt naar wat de persoon met dementie nog zelf kan en waar hulp bij nodig is. Ze vragen daarbij ook wat familie, buren en vrienden kunnen doen. Dit onderzoek heet ook wel het ‘keukentafelgesprek’. Het gesprek vindt meestal thuis plaats.
Het is verstandig om je goed voor te bereiden op het keukentafelgesprek. Vraag bijvoorbeeld of de casemanager bij het gesprek wil zijn. Kan dat niet? Dan kun je ook om een cliëntondersteuner vragen. Daar heb je recht op. Dus vraag daarnaar als je dat nodig vindt. De gemeente is verplicht om deze gratis voor je te regelen.
Let op: De gemeente geeft een indicatie vaak voor bijvoorbeeld een half jaar. Daarna moet de indicatie opnieuw beoordeeld worden. De gemeente stuurt hierover een brief, maar het is goed om zelf ook in de gaten te houden.
Als de aanvraag is goedgekeurd, kun je hulp regelen. Je mag kiezen voor ‘zorg in natura’ of zorg via een persoonsgebonden budget (pgb).
Bij Zorg in natura geeft een zorgaanbieder waarmee de gemeente een contract de zorg. De gemeente betaalt. Let op! Het is verstandig om een organisatie te kiezen die ook contracten heeft vanuit de Wet langdurige zorg. Je kunt dan in een later stadium dezelfde zorgorganisatie behouden. Met een pgb koop je zelf zorg in voor je naaste.
Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je de zorg zelf regelen bij een andere zorgaanbieder dan waar de gemeente een contract mee heeft. Een pgb is een geldbedrag van de overheid waarmee je zélf de zorg of ondersteuning voor je naaste regelt en inkoopt. Het aanvragen en beheren van een pgb is ingewikkeld en niet iedereen kan een pgb krijgen.
De Wmo vraagt een eigen bijdrage in de kosten. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van de soort Wmo-ondersteuning die iemand krijgt. Op de website van het CAK vind je een rekenhulp voor het berekenen van die eigen bijdrage.
Op een gegeven moment is de zorg vanuit de Wmo niet meer genoeg. Wordt de zorg ondanks alle hulp te zwaar? Vraag dan een indicatie voor 24-uurszorg aan. De Wet langdurige zorg (Wlz) geeft die indicatie. De 24-uurszorg kan iemand met dementie krijgen in een verpleeghuis of thuis. Thuis heet dit dan een ‘volledig pakket thuis’.
Kom je op een wachtlijst voor het verpleeghuis? Dan val je al onder de Wlz. Houd dan goed in de gaten of je naaste met dementie nog wel dezelfde hulp krijgt. De hulp moet hetzelfde blijven tot aan de opname. Je naaste betaalt waarschijnlijk wel een hogere eigen bijdrage. Houd dit dus goed in de gaten.
We worden soms overspoeld met informatie. Als iemand van wie je houdt dementie heeft, heb je al genoeg aan je hoofd. Met onze gratis mailreeksen krijg je informatie op maat. Ze helpen je stap voor stap door het ziekteproces.