Wet langdurige zorg (Wlz) en dementie

De Wet langdurige zorg (Wlz) is een wet voor mensen die 24 uur per dag zorg dichtbij nodig hebben. Bijvoorbeeld voor mensen met vergevorderde dementie.

Wat is een Wlz-indicatie?

Als de zorg thuis te zwaar wordt, dan vraag je een Wlz-indicatie aan. Dat doe je via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ bepaalt voor welk zorgprofiel de persoon met dementie in aanmerking komt.

Met de Wlz kun je een opname in een verpleeghuis regelen. Je kunt er ook voor kiezen om die zorg thuis te krijgen. Dat heet een ‘volledig pakket thuis’ (vpt) of ‘modulair pakket thuis’ (mpt).

Met een volledig pakket thuis krijg je dezelfde zorg als in een instelling maar dan thuis, door één zorgorganisatie. Bij een modulair pakket thuis krijg je delen van deze zorg, vaak door verschillende zorgorganisaties. Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp van de ene zorgaanbieder. En thuiszorg van een andere zorgaanbieder.

Het vraagt wel organisatievermogen en het bijhouden van een administratie. Over de besteding van het budget moet je namelijk verantwoording afleggen aan het zorgkantoor.

Wie vraagt een Wlz aan?

Een indicatie voor de Wlz vraag je zelf online aan via dit aanvraagformulier van het CIZ. Je kunt dit formulier ook downloaden en met de post versturen. Let erop dat je alle gevraagde documenten stuurt:

  • ingevuld en ondertekend aanvraagformulier
  • medische gegevens (bijvoorbeeld de diagnose)
  • kopie van het zorgplan als er thuiszorg betrokken is
  • machtiging als je voor iemand anders een aanvraag doet

Op de aanvraag moet de handtekening staan van de persoon voor wie je een indicatie aanvraagt. Het is niet erg als deze handtekening niet meer precies lijkt op de echte handtekening. Is de persoon met dementie niet meer wilsbekwaam, dan mag de wettelijk vertegenwoordiger de handtekening zetten.

Hulp bij de aanvraag Wlz

Een aanvraag doen is niet makkelijk. De casemanager of een cliëntondersteuner kan helpen met de aanvraag. De gemeente is verplicht om gratis een cliëntondersteuner te regelen als je dit wilt. En stel gerust je vragen aan het CIZ. Je kunt ze bellen: 088 789 10 00.

Op de website zorgkantoor.nl staat ook veel informatie over hoe je langdurige zorg regelt.

Heb je geen eigen casemanager? Stel dan gerust je vragen aan onze experts. We zijn er voor je!

Vragen? Wij zijn er voor je.

Heb je een vraag over omgaan met dementie? Margriet en onze andere experts staan voor je klaar.

portret van casemanager Margriet Tobar

Margriet, casemanager

Wat gebeurt er na de Wlz-aanvraag?

Na het sturen van de aanvraag, komt binnen zes weken een brief over de aanvraag. Het kan zijn dat het CIZ om meer informatie vraagt. Of nog een gesprek wil. Als het CIZ alles heeft goedgekeurd, dan krijgt de persoon met dementie een indicatie. De indicatie bestaat uit een zorgprofiel. Hierin staat wat voor zorg er nodig is. Mensen met dementie die zorg vanuit de Wlz nodig hebben, krijgen meestal zorgprofiel VV05 of VV07.

Ook het zorgkantoor in de regio krijgt de indicatie. Bel hen op om de zorg te bespreken. Op de website van Zorgverzekeraars Nederland vind je het zorgkantoor bij jullie in de buurt. Download hieronder een document met meer informatie over zorgprofielen.

Niet eens met de beslissing

Is de aanvraag niet goedgekeurd? Laat dan weten dat je het niet eens bent met de beslissing. Je kunt dan bezwaar maken. Hoe je dat doet, lees je in de folder een bezwaar indienen van het CIZ.

Gevolgen voor de Wmo

Let op: Krijgt iemand nu hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan kan dit veranderen. Het kan namelijk betekenen dat een andere organisatie de zorg of hulp gaat uitvoeren op basis van de Wlz. Daarom is het belangrijk op tijd een organisatie met Wlz-contract te regelen. De casemanager dementie kan hierbij helpen. Probeer dit te regelen nog voordat de afgifte van de indicatie er is. Zo voorkom je dat de persoon met dementie onvoldoende hulp krijgt totdat de opname rond is.

Deze overbruggingszorg wordt betaald uit de Wlz. Op basis van de wet betaal je hiervoor een eigen bijdrage. De hoogte hiervan hangt af van het inkomen en het vermogen van je naaste. Op de website van het CAK staat een rekenhulp eigen bijdrage waarmee je de eigen bijdrage kunt berekenen.

Houd er rekening mee dat er een plafond zit aan de hoeveelheid hulp. Als het budget op is, wordt het te duur om thuis te blijven wonen. Je kunt natuurlijk wel particulier zorg of hulp inkopen. Meestal is het budget gelukkig voldoende.

Hoe zit het met je aanvullende zorgverzekering?

In de WLZ is zorg als fysiotherapie, ergotherapie, een behandeling bij een diëtist of tandarts allemaal ingebrepen. Alle zorg die hoort bij verpleeghuiszorg, zit ook in de Wlz. Dus een aanvullende zorgverzekering is (bijna) nooit nodig. Toch is het advies om het voor de zekerheid na te vragen bij de zorginstelling. 

Zorg in natura of via het persoonsgebonden budget (pgb)

Heeft het CIZ de aanvraag goedgekeurd, dan kunnen jullie de zorg gaan regelen. Je kunt kiezen voor ‘zorg in natura’ of zorg via een pgb. Zorg in natura betekent dat de aanbieders die de zorg geven een contract hebben met het zorgkantoor. Je kiest zelf de aanbieder. Het zorgkantoor betaalt.

Via een pgb regel je zelf de zorg bij een andere aanbieder of thuis. Het zorgkantoor moet hiervoor toestemming geven. Ze kijken of de zorg zo is georganiseerd dat iemand veilig en gezond thuis kan wonen. Daarbij kijken ze naar wat professioneel nodig en mogelijk is en wat familie en vrienden kunnen doen.

Je zorgplan maken

Voor de Wlz is het verplicht om een zorgplan te maken. In het zorgplan staat welke zorg en ondersteuning de persoon met dementie krijgt. De zorgverlener maakt samen met jullie het zorgplan.

In een zorgplan staan alle afspraken over zorg en welzijn zoals:

  • wat iemand wil en nodig heeft (bijvoorbeeld thee met honing, medicijnen)
  • welke hulp nodig is (bijvoorbeeld douchen)
  • doelen van de zorg (bijvoorbeeld bewegen, ontspanning)
  • wat de familie doet (bijvoorbeeld de was, kleding)

De verzorgenden gebruiken het zorgplan om informatie met elkaar uit te wisselen. Iedereen weet dan wat de persoon met dementie nodig heeft en wat de afspraken zijn.

Wil je meer informatie over de Wlz? Kijk dan op regelhulp.nl of op www.ciz.nl.

Stappenplan Wlz

  1. Heeft iemand 24 uur per dag zorg en toezicht nodig? Dan regel je dat via de Wlz. Bespreek dit met je casemanager.
  2. Vraag een indicatie aan voor Wlz bij het CIZ. Het aanvragen van een indicatie is best ingewikkeld. Je casemanager kan dit voor jullie regelen.
Vrouw schilt aardappelen, samen met haar man in de keuken.

Mails waar je nú iets aan hebt

We worden soms overspoeld met informatie. Als iemand van wie je houdt dementie heeft, heb je al genoeg aan je hoofd. Met onze gratis mailreeksen krijg je informatie op maat. Ze helpen je stap voor stap door het ziekteproces.