Goed voor jezelf zorgen (als mantelzorger)

Zorgen voor iemand met dementie is zwaar. Jij bent mantelzorger voor die persoon, maar je hebt ook nog steeds je eigen leven. Let daarom goed op je eigen gezondheid. En durf anderen om hulp te vragen.

Blijf geestelijk en lichamelijk gezond

Als je zorgt voor iemand met dementie, is het soms moeilijk om ook voor jezelf te zorgen. Voor je het weet, ben je vooral met die ander bezig. Dat is heel menselijk. Je geeft veel om die persoon. Maar het is belangrijk dat je jezelf niet vergeet.

Zorg dat je goed blijft eten, voldoende slaapt en regelmatig tijd voor jezelf hebt. Praat over wat je meemaakt. Als je het moeilijk vindt om met bekenden te praten, probeer dan eens een (online) groep voor mensen die hetzelfde meemaken als jij. Die vind je hier:

Vraag op tijd om hulp

Veel mantelzorgers zeggen: ‘had ik maar eerder hulp geaccepteerd.’ Zeg je vaak: ‘we redden het nog wel’ en ‘het gaat nog’? Het klinkt gek, maar dat is dus het goede moment om vrienden, familie of buren te laten helpen.

Waarom? Omdat dementie steeds een stukje zwaarder wordt. Hoe langer je leeft met dementie, hoe lastiger het wordt om te wennen aan nieuwe dingen. Nieuwe mensen en nieuwe gewoonten. Voor mensen die jou willen helpen is het ook fijner. Zij komen liever eerder. En niet op het moment dat het écht niet meer gaat. Zo groeien zij mee en leren zij wat de persoon met dementie wel of niet wil.   

Vind je het lastig om hulp te vragen aan mensen in je directe omgeving? Of weet je niet goed wat je moet antwoorden als ze vragen of ze moeten helpen?

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken.

Meer tips:

Praat met de casemanager

Een goed gesprek met iemand die weet waar je het over hebt, kan erg opluchten. Je voelt je dan begrepen en gesterkt. Zo’n gesprek kun je voeren met een casemanager. Die weet ook welke hulp je allemaal kunt krijgen.

In deze video vertelt Marjolijn wat de casemanager voor haar familie betekende: 

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken.

Ervaring van Marjolijn: “Wat de casemanager voor mij kon doen” | Alzheimer Nederland

Vind hulp in jouw buurt

Er zijn veel organisaties die jou willen helpen of advies geven. Op MantelzorgNL vind je steunpunten in je eigen regio. Ook vind je hier informatie over de mantelzorgmakelaar. Dat is iemand die regeltaken van je kan overnemen. Hij of zij helpt bijvoorbeeld met jouw administratie. Of helpt je met het combineren van je werk met de zorg voor je dierbare.

Volg een cursus

Er zijn cursussen om meer te leren over dementie en omgaan met dementie. Sommige zijn gratis, voor andere betaal je een bijdrage. Bekijk het overzicht op onze pagina ‘Leren omgaan met dementie: trainingen en cursussen’.

Leer van lotgenoten

Mensen in dezelfde situatie hebben vaak al praktische oplossingen voor problemen waar jij mee zit. Bovendien begrijpen lotgenoten als geen ander wat je meemaakt. Er zijn veel plekken waar je terechtkunt.

  • Het Alzheimer Café of Alzheimer Trefpunt is een maandelijkse bijeenkomst in je eigen buurt. Je leert veel van de gastsprekers.
  • Een Odensehuis is een inloophuis voor mensen met (beginnende) dementie of geheugenproblemen. Ook familieleden en andere naasten zijn welkom. 
  • Een dementievriendelijke ontmoetingsplek is een fijne plek in de buurt om mensen te ontmoeten en actief te blijven. Dit kan ook binnen een sportclub, vereniging of bibliotheek zijn.
  • En er is meer:
Twee vrouwen in gesprek aan een tafel, met een kop koffie

Vind activiteiten in jouw buurt

Vind bijeenkomsten, leerzame en leuke activiteiten in je eigen regio

Regel praktische hulp

Je kunt jezelf ook ontlasten door praktische hulp te regelen. In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat dat gemeenten mantelzorgondersteuning moeten bieden. Denk aan 

Vraag hulp van vrijwilligers

Er zijn veel vrijwilligers die jou en je naaste praktische hulp, gezelschap en advies willen bieden. Je vindt vrijwilligers via vrijwilligersorganisaties (Mantelzorg.nl), op NLvoorelkaar.nl of Vraagelkaar.nl.

Schuldgevoel?

Soms heb je een schuldgevoel omdat je tijd voor jezelf neemt. Dat is heel menselijk. Je bent ook zeker niet de enige die zich zo voelt. Hoe ga je daarmee om?

Tips

  • Praat erover met anderen. Dat kan online of in je eigen buurt. 

  • Geef jezelf de tijd om te leren loslaten. Anderen kunnen ook zorgen.

  • Is het écht zo erg als er een keer iets anders dan anders gaat? 

Ineke zit achter haar laptop aan de keukentafel

Hoe voel jij je? Doe de Mantelzorgtest

Voel je je belast? Maak de test en weet binnen 5 minuten in hoeverre je belast bent. Onze tips kunnen je helpen.