De inhoud wordt geladen...
In de Algemene Voorwaarden staat wat je als zorgorganisatie en cliënt van elkaar mag verwachten. Het gaat om duidelijkheid, rechtszekerheid en wederzijdse verantwoordelijkheden. Naast de afspraken bevat het boekje met de Algemene Voorwaarden ook een model zorgovereenkomst.
Download op de website van Actiz de Algemene Voorwaarden. Het is goed om deze vooraf door te nemen. Dan weet je waar je aan toe bent. Ook de kosten van zorginstellingen zijn vooraf ongeveer te berekenen. Hierover lees je meer onder de kop Verplichte eigen bijdrage.
In het zorgleefplan gaat het om de afspraken tussen de zorginstelling en de cliënt. Met als doel de kwaliteit van leven van de cliënt te ondersteunen. Het is een hulpmiddel om tegemoet te komen aan de wensen en behoeftes van je naaste. De zorginstelling stelt het zorgleefplan op. Maar jouw inbreng en eventueel die van andere familieleden is heel belangrijk.
In het zorgleefplan staat bijvoorbeeld hoe de persoon met dementie het leven wil leiden. Wat degene belangrijk en prettig vindt en wat juist niet. Het zlp bevat ook de medische gegevens en welke ondersteuning nodig is.
Om je voor te bereiden op het opstellen van het zorgleefplan, kun je de checklist van Mantelzorg.nl downloaden. Zo weet je zeker dat je alle belangrijke punten hebt genoemd.
Je mag het zorgleefplan altijd inzien. De zorgverlener moet het zorgleefplan minimaal één keer per jaar met jou en je naaste bespreken. Het kan dan eventueel worden aangepast aan de wensen en behoeften van je naaste.
Zorgorganisaties sluiten een overeenkomst af met hun cliënten. Dit is de zorg- of behandelovereenkomst. Een behandelovereenkomst is een juridische afspraak (mondeling of schriftelijk) tussen behandelaar en patiënt. Het is doel is de juridische bescherming van de patiënt. Bij opname is deze overeenkomst gebaseerd op de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
Iedereen die is opgenomen in een zorginstelling, moet een eigen bijdrage betalen voor zorg met verblijf. Lees hierover meer op de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De eigen bijdrage wordt onder meer vastgesteld op basis van de thuissituatie, de financiële omstandigheden en de indicatie. Op de website van het CAK kun je alvast berekenen hoeveel je ongeveer moet betalen. Of bel 0800 – 0087.
Elke zorginstelling heeft een cliëntenvertrouwenspersoon (cvp) beschikbaar. Een cvp is onafhankelijk en werkt dus niet bij de zorginstelling. Vraag welke organisatie in jouw regio ondersteuning van een cvp biedt. Of kijk zelf op dwangindezorg.nl. Daar vind je per regio het juiste telefoonnummer. Hulp en advies vragen aan een cvp is gratis.
Heb je vragen, opmerkingen of klachten over producten, diensten en de bijbehorende kosten? Dan kun je terecht bij bijvoorbeeld de directie of de klachtenfunctionaris. Kijk voor meer informatie over waar je terecht kunt met je klacht op de website van de Rijksoverheid.
Ben je niet tevreden over hoe de instelling jouw klacht heeft opgelost? Dan kun je terecht bij het zorgkantoor. Deze is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wlz-zorg (Wet langdurige zorg). Een lijst met zorgkantoren staat op zorgkantoor.nl.
LOC is de organisatie die de cliëntenraden vertegenwoordigt. Hier kun je terecht met vragen. Kijk voor meer informatie op loc.nl, of bel 030 - 284 32 40.
Deze organisatie adviseert bij vragen over zorg en welzijn. Ook bieden ze ondersteuning bij het indienen van een klacht. Kijk voor meer informatie op adviespuntzorgbelang.nl. Of bel 0900 - 243 81 81.
MEE adviseert en helpt iedereen met een beperking. Kijk op mee.nl of bel 0900 - 999 88 88.
Wil je jouw ervaringen met dementie delen? Laat je mening horen in het Alzheimer Nederland panel. Deelnemers ontvangen regelmatig een vragenlijst over actuele onderwerpen. Door ons te laten weten wat voor jou belangrijk is, kunnen wij beter opkomen voor jouw belangen.