Zorgverzekering en dementie

De basiszorg wordt in Nederland vergoed vanuit de zorgverzekeringswet, de zvw. Het basispakket bestaat uit basiszorg waar je altijd gebruik van kan maken. Bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis en de casemanager dementie.

Controleer welke zorg bij dementie de zorgverzekering vergoedt

Het is verstandig om ieder jaar te controleren welke zorg bij dementie de zorgverzekering vergoedt. Want de ene zorgverzekering sluit misschien beter aan bij je wensen dan de andere. Dat kan een reden zijn om over te stappen. Voor 2026 kun je overstappen. Zorg er dan voor dat je vóór 1 januari 2026 de zorgverzekering die je hebt, opzegt. En sluit vóór 31 januari 2026 een nieuwe zorgverzekering af.

Welke zorg bij dementie wordt vergoed in het basispakket?

Onder bepaalde voorwaarden wordt er meer zorg vergoed dan alleen basiszorg. Dit geldt bijvoorbeeld voor ergotherapie, fysiotherapie, sommige medicijnen en hulpmiddelen, logopedie, revalidatie, palliatieve zorg en ziekenvervoer. De zorgverzekeraar betaalt vanuit het basispakket een maximaal aantal behandelingen, uren en/of bedrag. Heb je niet genoeg aan de vergoedingen vanuit het basispakket? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Let op: Er is een wettelijk verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Het eigen risico geldt voor alle zorgkosten, behalve huisartsbezoek en wijkverpleging. Je moet wel eigen risico betalen voor (extra) zorg die de huisarts aanvraagt. Zoals medicijnen of onderzoek in het ziekenhuis. Het eigen risico is in 2025 385 euro (net als in 2024).

Verschillen tussen basispakketten

Het lijkt soms of zorgverzekeraars allemaal hetzelfde bieden. En dat klopt ook voor de basisverzekering. De inhoud van het basispakket is namelijk bij elke zorgverzekeraar gelijk. Je hebt wél een keuze in hoe deze basiszorg wordt vergoed. Daarom is de ene basisverzekering duurder dan de andere. Er zijn vier opties:

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Je kunt altijd naar een zorgverlener waar je zelf het liefste naartoe gaat. Soms moet je een rekening eerst zelf betalen, omdat een zorgverlener geen contract heeft bij je zorgverzekeraar. Maar de zorgverzekeraar betaalt altijd de behandelingen die vallen binnen het basispakket.

Naturapolis

Met een naturapolis heb je minder keuze dan bij een restitutiepolis. Daarom is de naturapolis goedkoper. Zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners, maar niet met allemaal. Je kunt vanuit de naturapolis alleen zorg krijgen van zorgverleners met een contract. Wil je zorg van een andere zorgverlener? Dan moet je soms zelf bijbetalen.

Combinatiepolissen

Een aantal zorgverzekeraars biedt combinatiepolissen of mixpolissen aan. De combinatiepolis voegt de voordelen van de natura- en de restitutiepolis samen. Een combinatiepolis is goedkoper dan de restitutiepolis, maar geeft niet dezelfde vrije keuze voor zorgverleners.

Budgetpolis

Sommige zorgverzekeraars hebben ook budgetpolissen. De vrije keuze voor zorgverleners is nog minder groot dan bij de naturapolis. Vaak is de prijs van de verzekering daardoor lager dan bij de restitutie- en naturapolis. Let goed op: krijg je zorg van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft? Dan moet je een deel van de zorg zelf betalen.

Keuzewijzer zorgverzekering

Zorgverzekeraars verschillen van elkaar door het bedrag dat ze vragen voor de basisverzekering. Maar het grootste verschil zit in de aanvullende verzekeringen. Dit zijn vergoedingen voor zorg die buiten het basispakket vallen. Je kunt ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Je betaalt dan extra, maar krijgt ook meer zorg.

Elke zorgverzekeraar heeft aanvullende pakketten. De verschillen tussen de pakketten zijn groot. We raden je daarom aan om goed te kijken wat de zorgverzekeraar wel en niet betaalt. Om je te helpen vergelijkt Alzheimer Nederland ieder jaar de verschillende aanvullende pakketten van tien zorgverzekeraars met elkaar. We kiezen zorgverzekeraars op grootte (aantal klanten), de waarde voor mensen met dementie en landelijke dekking. Het overzicht neemt dus niet alle zorgverzekeraars mee.

We kijken naar alle vormen van zorg die onder dementiezorg vallen. Denk aan therapie, tijdelijke opvang, mantelzorg en palliatieve zorg.

Voor dit jaar kun je niet meer wisselen van zorgverzekeraar. In het najaar van 2025 vind je op deze pagina de online Keuzewijzer.

Gratis diensten of services

Zorgverzekeraars bieden naast de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen soms ook nog andere diensten aan. Bijvoorbeeld een team dat je helpt om een goede zorgverlener te kiezen. Of nuttige informatie op een website en handige apps voor je telefoon. Vraag daarom gerust of je zorgverzekeraar nog speciale diensten heeft voor mensen met dementie en mantelzorgers.

Zorg die niet onder de zorgverzekering valt bij dementie

Niet alle zorg wordt betaald vanuit de zorgverzekering. Ook gemeentes en de overheid kunnen zorg vergoeden. Bijvoorbeeld vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) of via de Wet langdurige zorg (Wlz). Wie er verantwoordelijk is voor het betalen van de zorg hangt af van de indicatie. Een aantal zorgverzekeraars betaalt via de aanvullende pakketten mee aan de eigen kosten voor langdurige zorg aan huis.

Als je een Wlz-indicatie hebt, is aanvullende zorg allemaal ingebrepen. Bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie, hulp van een diëtist of behandelingen bij de tandarts. Alle zorg die hoort bij verpleeghuiszorg is in de Wlz ondergebracht. Heb je een Wlz-indicatie, dan is een aanvullende verzekering dus (bijna) nooit nodig. Maar: controleer dit wel even bij de zorginstelling van wie je zorg ontvangt. 

Ontvang je een persoonsgebonden budget (PGB) of krijg je zorg van een particuliere zorginstelling? Dan is het slim om even te controleren welke zorg daar wel of niet onder valt.   

Verzekering bij de gemeente

Gemeenten spreken soms met zorgverzekeraars aantrekkelijke polissen af voor hun burgers. Dit zijn de zogenaamde gemeentepolissen. De gemeente betaalt mee om bepaalde vergoedingen aantrekkelijk te maken of bepaalde kosten te verminderen. Deze gemeentepolissen zijn voor mensen met een laag inkomen. Op de website gezondverzekerd.nl kun je kijken of jouw gemeente zulke collectieve verzekeringen heeft. En of je er recht op hebt.

Man en vrouw zitten en tafel met laptop

Diagnose dementie. Wat nu?

De diagnose dementie verandert je leven en dat van je naasten. Hoe ga je om met de diagnose dementie? Wat kun je verwachten? Waar vind je hulp en informatie? Wat moet je allemaal regelen?