De inhoud wordt geladen...
Mensen met dementie hebben recht op een casemanager dementie. Een casemanager is een vaste begeleider voor iemand met dementie en de mantelzorger. De casemanager kan helpen bij alle dingen die je moet regelen. En weet waar je goede hulp kan krijgen. De huisarts kan een casemanager voor je aanvragen. De zorgverzekering vergoedt de kosten.
Misschien vind je het lastig, maar deel de diagnose met je omgeving. Dementie is een ziekte die je overkomt. Niemand kan er iets aan doen. Je hoeft je er niet voor te schamen. Vertel familie, vrienden en buren wat er aan de hand is. Zo voorkom je misverstanden. En met wat geluk bieden ze hulp. Maak daar vooral gebruik van.
Na de diagnose is het de vraag of je nog kunt auto- of motorrijden. Wil je dit blijven doen? Dan moet je de diagnose dementie melden in een gezondheidsverklaring bij het CBR. Het CBR nodigt je dan uit voor een rijtest.
Na de diagnose dementie is het belangrijk om na te denken over de toekomst. Door je wensen vast te leggen, kun je zelf de regie houden. Bijvoorbeeld over wie toegang krijgt tot je bankrekening. Bedenk wie namens jou je geldzaken regelt. Besluiten over je geld en bezit regel je bij een notaris, met een levenstestament. Ook je volmacht leg je daarin vast. Met een volmacht geef je iemand die je vertrouwt de mogelijkheid om namens jou beslissingen te nemen.
Bedenk ook wie namens jou beslissingen mag nemen over de zorg en behandelingen die je krijgt. Praat er samen over. Alles wat met zorg te maken heeft, leg je vast in een wilsverklaring. Die kun je ook aan je levenstestament toevoegen, maar nog belangrijker is dat je wilsverklaring in je medische dossier terechtkomt. Bijvoorbeeld via je (huis)arts. Ook is het fijn als je naast(en) een exemplaar hebben.
Er zijn helaas geen medicijnen om dementie te genezen. Er zijn wel medicijnen die het ziekteproces iets kunnen vertragen of de verschijnselen kunnen verlichten. Deze medicijnen helpen niet bij iedereen. En ze hebben vaak bijwerkingen. Overleg altijd goed met de arts of de medicijnen kunnen helpen.
Sommige mensen willen er alles aan doen om de gevolgen van dementie tegen te gaan. Daarom doen ze mee aan wetenschappelijk onderzoek.
Het kan prettig zijn om mensen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten. Voor de persoon met dementie maar ook voor familie of vrienden. Zo vind je herkenning en erkenning. Vraag de casemanager of er iets in de buurt is voor mensen met dementie of mantelzorgers. Of type je postcode of woonplaats in en vind activiteiten bij jou in de buurt:
Denk op tijd na over de inrichting van je woning. Je kunt veel doen om je huis 'dementievriendelijk' te maken. Als je op termijn wilt (of moet) verhuizen, is het handig om alvast na te denken over woonvormen.
Ritme, structuur en zingeving zijn belangrijk voor mensen met dementie. Passende dagbesteding kan dit geven. Daarnaast geeft het de naaste van de persoon met dementie rust en even tijd voor zichzelf. Er zijn verschillende vormen van dagbesteding. Bij dagbesteding ligt de nadruk op gezelligheid en ontspanning. Bij dagbehandeling is er begeleiding van gespecialiseerde zorgverleners. Vraag de casemanager hiernaar, de gemeente (Wmo-loket) of bekijk het aanbod in de regio.
Dementie heb je niet alleen. Zorgen voor iemand met dementie hoef je ook niet alleen te doen. Probeer mensen om je heen op tijd te betrekken bij de zorg. Misschien vind je het nu nog niet nodig, maar wijs het aanbod niet te snel af. Er komt een moment dat je de aangeboden hulp goed kunt gebruiken.
Je wilt dat je naaste zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen. Maar dat moet wel prettig en veilig kunnen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je thuis kunt aanpassen. Bijvoorbeeld om veilig te koken met dementie of om voor meer overzicht te zorgen. Vraag ook eens advies aan een ergotherapeut. Vanuit de basisverzekering vergoedt de zorgverzekeraar elk jaar tien uur ergotherapie.
Taken uit handen geven kan heel lastig zijn. Toch kan de juiste zorg rust geven. Denk aan hulp bij het huishouden. Huishoudelijke hulp regel je via de gemeente (Wmo-loket).
Wordt douchen of eten klaarmaken lastiger? Dan kan wijkverpleging een oplossing zijn. Deze vorm van thuiszorg helpt met douchen, aankleden en eten maken. Wijkverpleegkundigen kunnen ook helpen bij medische zaken. Zoals het geven van medicijnen. Wijkverpleging wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Je vraagt het aan via de huisarts, thuiszorgorganisatie of zorgverzekering.
Iemand met dementie kan ’s nachts gaan dwalen. Of raakt buiten misschien steeds vaker de weg kwijt. Dat is lastig, ook voor de naasten. Probeer te achterhalen waar het dwaalgedrag vandaan komt. Misschien kun je dan makkelijker een oplossing verzinnen. GPS-systemen of sensoren in huis kunnen ook handig zijn. Ze kunnen voor de persoon met dementie veiligheid en voor de naasten zekerheid geven.
Soms is het nodig om de zorg voor iemand met dementie tijdelijk over te dragen aan een ander. Bijvoorbeeld omdat de naaste of andere mantelzorger zelf ziek is. Of op vakantie wil. Of om overbelasting te voorkomen. Het is fijn als familie en vrienden de zorg tijdelijk kunnen overnemen. Maar soms lukt dat niet. Dan is er respijtzorg (vervangende zorg). De huisarts of casemanager kan hier meer over vertellen en ook helpen bij het regelen.
Mensen met dementie worden steeds afhankelijker van anderen. Dan komt er een moment dat thuis wonen niet meer gaat. Hoe bereid je een naaste met dementie voor op een verhuizing? En waar moet je rekening mee houden als die naaste de laatste levensfase ingaat?
De kans is groot dat iemand met dementie op een bepaald moment niet meer thuis kan wonen. Omdat degene alleen woont bijvoorbeeld. Of omdat het te zwaar wordt voor de mantelzorger(s). Het is verstandig om op tijd een plek te zoeken. Een plek die past bij de wensen van de naaste met dementie. Je kunt beter wat langer op een wachtlijst staan dan met spoed moeten verhuizen.
Voor een verpleeghuis of woonzorgcentrum is een indicatie nodig vanuit de Wet langdurige zorg. Met deze indicatie betaalt de overheid de zorg en het verblijf. Je naaste met dementie betaalt wel een eigen bijdrage. De aanvraag Wlz kun jij voor je naaste doen als je hiervoor gemachtigd bent. Bespreek het met de casemanager, die kan ook helpen met het invullen van het aanvraagformulier.